Şeffaf plaklara ortodontik tedavinin geleneksel tel tedavilerine göre avantajları var. Daha az gözüyor ve alışma süreci daha kolay. İstediğiniz yemekleri yiyebilme avantajı ve günde 2-4 saat arası çıkartabilmesi de en önemli özelliklerinden. Bakımı tel tedavisine göre daha kolay. Bu ay size şeffaf plakların bakımı ve kullanımı ile ilgili önerilerimizi derledik:
şeffaf plak temizliği
Her sabah uyandıktan sonra ağzınızı iyice çalkalayın ve plaklarınızı da su altında yıkayın!
Geceleri bakteri birikimi tükürük salgısı azaldığı için daha fazla olmaktadır. Plaklarda ve diş yüzeylerinde biriken bakterilerin temizlenmesi için sabah uyandığınızda ağzınızı çalkalayın. Ayrıca şeffaf plakları yıkayarak temiz tutmaya çalışın.
Sabahları ve akşamları diş fırçası ile plakları fırçalamaya çalışın!
Gece kullanımından sonra plaklarda bakterimi birikebilir. Sabah plakları ve ağzınızı yıkadıktan sonra plakları da fırçalamayı ihmal etmeyin.
Plaklarınızı temizlerken diş macunu kullanmayın!
Diş macunu kullanımı şeffaf plaklarınızın daha parlak görünmesine sebep olabilir. Bu da Invisalign tedavisinin en önemli artılarından biri olan “görünmezlik” kısmını negatif etkilemekte ve dışarıdan bakan kişilerin plakları daha kolay fark edebilmesine sebep olmaktadır. Onun dışında diş macunlarının içinde bulunan aşındırıcı malzemeler plaklarınıza mikro düzeyde zarar verebilir.
Plaklarınızı gün içinde çıkarttıktan sonra ve takmadan önce su altında yıkayın!
Şeffaf plaklarınızı takmadan su altında yıkayarak takmanız herhangi bir yemek artığı ya da plak oluşumunun önüne geçmesi açısından avantajlıdır.
Plakları ağzınıza takmadan önce mümkünse dişlerinizi fırçalayın!
Eğer fırçalama şansınız olmayan bir ortamda iseniz ağzınızı sert bir şekilde çalkalayın ve ilk fırsatta dişlerinizi fırçalayın.
Plaklarınızı ağzınızdan çıkarttıktan sonra açıkta bırakmayın!
Hem plakları kaybetme ihtimaliniz artar, hem de açık havada bakterilerle daha fazla temasa maruz kalır. Eğer plaklarınızı açıkta bırakmak zorunda iseniz, tekrar takmadan önce iyice yıkayıp öyle takın.
Plaklar ağzınızdayken çay- kahve içmemeye çalışın!
Çay kahve ve kırmızı şarap en fazla renkleşmeye sebep olan içeceklerdendir. Özellikle ağzınızda şeffaf plaklar varken bu üçlüden birini içiyor olmanız kısa süre içinde plaklarınızın renkleşmesine sebep olur. Bununla birlikte estetik olmayan bir görüntü oluşur. Bu içecekleri içmeden önce plakları çıkartın.
ŞEFFAF Plaklarınızı çok renklendiğini düşünüyorsanız size verilen temizleme kristallerini kullanın!
Plaklarınız çok renklenmiş ve bir sonraki plağınıza geçmenize bir kaç gün daha olabilir. Sizlere tedavi başında verilen temizleme kristallerini kullanabilirsiniz. Bir bardak suyun içine kristal poşetini boşalttıktan sonra plaklarınızı içine atın ve yarım saat boyunca bekletin. Daha sonra suyun altında bir dakika boyunca yıkayın ve normal kullanıma devam edin.
Ağzınızda plaklar varken yemek yememeye çalışın!
Eğer düzenli olarak ana öğünlerinizi plaklarınız ağzınızdayken yiyorsanız, çiğneme kuvvetleri plaklarınıza zarar verebilir ve plaklarınızda delinmeler olabilir. Oluşabilecek delinmeler ise plağın planladığı kuvvetleri dişlere iletememe sorununu yaratabilir. Ara öğün olarak sadece küçük bir şey yemek istiyorsanız plaklar ağzınızdayken sorun yok, ancak ana öğünlerde bile çıkartmamak plaklara zarar verip tedavinizi uzatır.
PLAKLARIN SAKLANMASI
ŞEFFAF Plaklarınızı her zaman kutusuna koyun, hiç bir zaman dışardayken peçeteye sarmayın!
Plaklar peçeteye sarıldıklarıda (özellikle restoranlarda) çöp gibi algılanıyor ve dolayısıyla çöpe atılıyor. Bu da tedavinin gecikmesine veya istemediğimiz bir hal almasına sebep oluyor. Her zaman kutusuna koymak gerekiyor.
Şeffaf plak kutunuzu da haftada bir yıkayıp fırçalayın!
Ne kadar plakları fırçalayıp yıkasanız da çok az miktarda bakteri kalabilir. Ayrıca ıslak bir şekilde kutusuna koyduğumuz plaklar kutunun içinde bakteri üremesine uygun bir ortam yaratabilir. Bunun için haftada bir de olsa şeffaf plak kutunuzu da yıkayıp fırçalamayı (başka bir fırça kullanın) ihmal etmeyin.
Şehirdışına çıkacaksanız kaldığınız süre boyuncaki şeffaf plakları yanınıza alın!
Böylelikle tedavinize gecikme yaşanmadan devam edersiniz. Ancak unutursanız yanınızda getirdiğiniz son plağı kullanmaya devam edin, kullanım gününü aşsanız bile!
“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.”