Ortodonti uzmanı nasıl olurum?

Ortodonti uzmanı nasıl olurum? Ortodontist nedir ve ne kadar maaş alır gibi sorular merak edilmektedir. Son zamanların en gözde meslekleri arasında bulunan ortodontist ile alakalı merak edilenler için bu yazımızda gerekli açıklamalarda bulunacağız.

Sağlık, insanlar için her zaman en önemli konuların başında geliyor. Binlerce senedir, insanlar sağlıklı bir şekilde hayat sürmek, hayatlarına devam etmek için çaba sarf ederler. Çok zaman önce, on sene süren insan ömrü günümüze 100 seneye yaklaşmıştır. Diş sağlığının da bu noktada önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor. Ortodonti uzmanı ya da ortodontist; çene, diş ve ağız düzensizliği noktasında muayene,  teşhis, tedavi sağlayan sağlık personelleri tarafından verilen hizmettir. Ortodonti uzmanları,  bu alan için eğitim alır ve sonrasında uzmanlık statüsüne erişir.

Ortodonti uzmanı zaman zaman, diş hekimi ile karışabilir. Ağız ve diş sağlığı konusunda uygulamalar yapan meslek grubudur. Ortodonti uzmanı; tedavi süreçleri ile hastaların sosyal yaşantıları üzerinde son derece etkilidir. Önemli noktalardan biri de , hastaların ağız ve diş bakımı açısından alışkanlıklarının düzenlenmesidir. Önemli olan nokta; gıdalar ile yapılan bilgilendirmelerdir. Ekstra olarak görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

ortodonti uzmanı
  • Diş teli takma
  • Çene yapısından var olan bozuklukların düzeltilmesi
  • Protez ve diş eksiklerini tespit etmek.
  • Çene ve diş yapısı büyüdüğü zaman bu durumlara direkt olarak müdahale etmek
  • 20’lik dişler ile alakalı sorunlara tam anlamı ile çözüm getirmek
  • Diş çapraşıklarını engelleme
  • Çene darlığı sorunları ile ilgilenmek
  • Ağız açılması ve kapanması ile alakalı sorunları çözmek

Nasıl ortodontist olurum sorusu, bu alana ilgi duyan ve kariyer planı yapmak isteyen kişiler tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Öncelikle, ortodontist uzmanı olmak isteyen bireyin, 5 senelik diş hekimliği bölümü mezunu olması şarttır. Bununla birlikte bu eğitimin, ortodonti uzmanı olmak adına yeterli olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Mezun olan kişi, meslek olarak diş hekimliği yapabilir. Fakat kişinin diş hekimliğinden, ortodontist aşamasına geçmek için uzmanlık eğitimi alması gerekiyor.

Diş Hekimliği unvanına sahip olan kişi, 4 senelik uzmanlık eğitimi almak zorundadır. Eğitim sonrasında diş hekimleri ortodontist unvanı alır. Toplam eğitim süresinin en az 9 sene olduğunu ifade edebiliriz.

Ortodontik tedavi nedir ve ortodonti uzmanı ne iş yapar?

Travma nedenleri ya da genetik faktörlere bağlı olarak, kişilerin diş yapısında değişimler meydana gelebilir. Ortodonti uzmanı, dişlerde çekilen röntgen sonrasında sorunun tespitinin kaynağı ile alakalıdır. Dişlerin diğer durumuna ve çene yapısına göre, diş teli tedavisi başlar. Günümüzde, diş telleri arasında en çok tercih edilen şeffaf plaklar ve porselen braketlerdir. Metal, şeffaf, lingual braketler, en fazla tercih edilen diş telleri arasında yer alıyor. Ortodonti tedavi yöntemi hakkında bilgi almak ve süreç için değerlendirmek yapmak için bizi takip edin.