Diş sağlığı için temel bilgileri
Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Dış ortama açık olması ve besinler ile temas etmesi nedeniyle, mikrop üremesi açısından son derece elverişlidir. Bundan yola çıkarak; ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu ve bakım yapılmadığı durumlarda ne gibi sorunların ortaya çıkacağını tahmin edebiliriz. Diş ve ağız bakımı yapılmaz ise, ağız içinde dokular ve dişlerde önemli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte ağız ve dişlerde hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkması söz konusudur. Bu fizyolojik, psikolojik ve sosyal yaşamı kötü anlamda etkiler.
Diş sağlığı için temel bilgilerin, aileler tarafından çocuklarına küçük yaşlarda aşılanması son derece önemidir. Yetişkin döneminde de sağlıklı dişlere sahip olmak için, ağız bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Dişler bebeklik döneminde çıkmaya başlar. Sonra 2-3 yaş arasında süt dişleri gelişimini tamamlar. Sonrasında süt dişleri döküldükten sonra yerine daimi dişler sürer. Çocukluk döneminde, süt dişlerinin dökülecek olması, fazla bakım gerekmediği yönünde bir algı oluşmasına neden olmuştur. Fakat süt dişlerinin bakımına yeteri kadar özen gösterilmez ise erken çürür ve daimi dişler de etkilenir.
Yetişkinlik döneminde ağız sağlığı bilgileri
Yetişkinlik dönemi ortalama olarak 25 yaş itibari ile başlar. Bu sırada yapım faaliyetleri hızlı olur ve kemik yapımının kemik yıkımına karşı üstünlüğü sona erer. Bu durum dişlerde zayıflama ve diş kayıplarının önlenmesi için daha fazla bakım yapma gerekliliğini ortaya koyar. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde yer alan D vitamini, diş sağlığı açısından son derece önemlidir.
Yetişkinlik sürecinde, diş çürümesi ile birlikte diş eti hastalıkları da çok sık görülmeye başlar. Bu nedenle diş eti çekilmesi ve iltihap oluşmasının da önüne geçmek için diş eti altında oluşan plakların düzenli olarak temizlenmesi gereklidir.
Diş ve ağız bakımını nasıl yapmalısınız?
Hem çocuklar, hem de yetişkinler için, ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Diş ve diş etlerinin korunması için florörlü diş macunu ve yumuşak diş fırçası tercih edilmelidir. Dişler en az 2 kere 45 derece açı ile, yukardan aşağı doğru hareket ile fırçalanmalıdır. Detaylı bilgi için Doğru diş fırçalama nasıl olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz. Her dişin arka ve ön yüzeyinin doğru ve yeterli kadar fırçalandığına emin olmalısınız.
Dil temizliği, diş fırçası ve dil temizleyiciler yardımı ile yapılmalıdır. Ayrıca şeker ve şekerli ürünlerin aşırı tüketimi, dişlerde plak ve çürümelere neden olabilir. Günlük tüketim miktarını en aza indirgemek son derece önemlidir.